Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb sörkínálattal találkozhatunk, mind a kocsmákban, mind pedig a boltok polcai. Éppen ezért, akik kevésbé jártasak a sörök terén, sokszor nehezen tudnak dönteni azzal kapcsolatban, mit is lenne érdemes megkóstolniuk.

Sokaknak például a szűretlen sörökről csupán annyi jut eszébe, hogy zavarosabbak, az egyszerű, megszokott ivósörökhöz képest színük kevésbé áttetsző aranysárga.

De miért van ez, és tulajdonképpen mivel másabb egy korsó szűrt sör egy üveg szűretlentől? Most megmutatjuk nektek a lényeges különbségeket!

Hogyan készülnek a szűretlen sörök?

A sörfőzés egyik utolsó szakasza az úgynevezett szépítőszűrés, mely az érlelés utáni utolsó fázis. Ezelőtt a lépés előtt már gyakorlatilag egy fogyasztásra alkalmas italt tarthatunk a kezünkben, azonban a szűrés folyamata azonban segít abban, hogy a sör ne csak finom, de szebb is legyen. Megszabadítja a minimális zavarosságtól, és teljesen áttetszővé, csillogóan aranyszínűvé teszi.

A szűretlen sörök esetében azonban ez a lépés kimarad, így egy ránézésre ködösebb megjelenésű, zavarosabb italt kapunk. Ez a zavarosság azonban nem befolyásolja az ízélményt, negatív irányba legalábbis semmiképp.

Szűrt vs. szűretlen: melyik a finomabb?

Vannak, akik az erősebb, jellegzetesebb ízű ale-eket kedvelik, míg mások az enyhébb világos sörökre esküsznek. De van, aki kifejezetten a gyümölcsökkel készült vagy ízesített variációkat részesíti előnyben. Az tehát, hogy kinek melyik ital nyeri el a tetszését íz terén, teljesen szubjektív dolog és ízlés kérdése.

Tény azonban, hogy sok sörfanatikus és ínyenc esküszik a szűretlen sörökre, egyéb jó tulajdonságaik mellett épp élménytelibb, gazdagabb, karakteresebb ízviláguk miatt.

A szűretlen sörök aromája általában ugyanis erősebb, ami annak köszönhető, hogy a végső szűrési folyamat kihagyásával a maláta és az élesztő bizonyos aromái megmaradnak benne, így általában egy markánsabb ízű italt kapunk, melyet azok is jobban kedvelnek, akik vevők a különlegességekre.

Melyik az egészségesebb?

Az igazán jó sörökről alapvetően elmondható, hogy ha nem is csodaszerek, de mértékkel fogyasztva a testnek és az elmének egyaránt jót tesznek. Egy pohár sör segít a relaxációban, pozitív hatással lehet az egészséges májműködésre, és még a gyulladások vagy a szívinfarktus esélyét is csökkentheti.

A jótékony hatás pedig kiemelten igaz a szűretlen sörök esetében, hiszen általánosságban elmondható, hogy ezek az italok a szűrt társaikhoz képest is több, szervezetünk számára hasznos tápanyagot tartalmaznak.

A szűrési folyamat során ugyanis a homályos színnel együtt a B-vitaminok egy része is távozik. Ami már csak azért is jó hír a szűretlen sörök kedvelőinek, mert a B1 és B6 vitaminok például a másnaposság enyhítésében is segítenek. Így, ha egy igazán görbe esetét szeretnénk csapni, jó döntés lehet, ha kedvenc sörünkből a szűretlen fajtát próbáljuk ki.

Melyik áll el hosszabb ideig?

A szűrés folyamata általában nem csak azt a célt szolgálja, hogy egy adott sör áttetszőbb és mutatósabb legyen. A maláta és az élesztő maradékainak kiszűrésével jelentősen képes meghosszabbítani adott ital tárolhatóságát is, ami azt jelenti, hogy a szűrt sörök szavatossági ideje hosszabb, mint a szűretleneké. Éppen ezért egy jó szűretlen sört nem érdemes túlságosan sokáig tárolni.

Természetesen azt, hogy egy adott üveg sör meddig képes elállni, rengeteg egyéb dolog is meghatározza. Többek közt az, hogy milyen körülmények közt, milyen hőmérsékleten tároljuk. Azonban alapvetően elmondható az, hogy szavatossági idő terén a szűrt sörök győzelmet aratnak a szűretlenek felett.

Ha pedig a különbségeket és hasonlóságokat te magad is szeretnéd megtapasztalni, webshopunkban a legfinomabb cseh sörök között válogathatsz, és a rengeteg szűrt ital mellett szűretlen különlegességeket is találhatsz!

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező