Az elmúlt évtizedben szinte egész Európában fellendült a sörfogyasztás és egyre több főzde jelent meg a piacon. Ez magával hozta a sörversenyek megszaporodását is, melyek keretében a különböző fajtájú meghatározott kritériumok alapján ringbe szállhatnak egymással és összemérhetik erejüket.

Melyik a legfinomabb? Melyik készül az évszázados tradícióknak megfelelően? Vagy épp melyik a legkülönlegesebb.

A sörversenyeken elért helyezések a marketing és a szakmai fejlődés szempontjából egyaránt sokat számítanak. De hogyan is zajlik egy ilyen esemény pontosan és melyek azok az italok, melyek kiérdemelhetik a legjobbaknak járó elismeréseket?

Hogyan zajlanak a sörversenyek?

A sörök elbírálása során alapvető követelmény, hogy az ital megfeleljen az adott sörtípus kritériumainak, és ne legyenek feltűnő hibái. Az eredmény azután születik meg, hogy a zsűri a különböző jellegzetességekre, színre, illatra, ízre, összbenyomásra és egyéb szempontokra is tesztelte a versenyző söröket.

A kóstolás általában vakon zajlik, azaz a szakemberekből álló zsűri nem tudja, hogy épp melyik főzde által delegált versenyzővel áll szemben, ezzel is csökkentve az elfogultság esélyét. A folyamat sokszor nem csak egy délelőttöt, de akár több napot is igénybe vehet, ilyen esetekben a zsűritagok egymást követő számos fordulóban kóstolgatják a megmérettetésen résztvevő italokat és pontozzák azok tulajdonságait az előre meghatározott kritériumok szerint.

A legtöbb versenyt az úgynevezett BJCP (Beer Judge Certification Program) típusbesorolási és bírálati rendszere alapján rendezik, mely szerint az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők bronzérmet kapnak. Ez azt jelenti, hogy egy kategórián belül akár több aranyérmes ital is előfordulhat. A kategória legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes söre pedig úgynevezett gyémántdiplomában részesül.

A BCJP használja  az 50 pontos értékelést is, ahol az illat 12 pontos, a kinézet 3 pontot ér, az íz 20 pontot kaphat. Az 50 ponthoz még 5 pont kortyérzet és 10 pontos összbenyomás kell. A kivételesen extra sörök 45 ponttól vannak, 38 pont fölött kiváló, 30 pont felett nagyon jó, 21 ponttól jó az értékelés. 13 pont alatt már a fogyasztásra nem alkalmas nedűk vannak…

 

Milyen sörök versenyezhetnek?

A sörversenyeken az italokat általában különböző kategóriákban díjazzák. A világ egyik legnagyobb sörversenyén, a World Beer Awards-on például a legjobb világos söröket, IPA-kat, ízesített söröket vagy épp búzasöröket is megválasztják, de a kategóriákon belül rengeteg al-kategóriával is találkozhatunk.

A legjobb session és imperial IPA-k is, de a legjobb cseh lágerek vagy épp az amerikai stílusú búzasörök is külön-külön elismerésben részesülhetnek. De a World Beer Cup-on például a chilis és a csokoládés söröknek is megvan a maga kategóriájuk.

Egy nagyszabású sörversenyen tehát rendkívül mélyen beleáshatjuk tehát magunkat a különböző fajtákba, és egy nagyszabású versenyen rengeteg kategóriával találkozhatunk. De akadnak olyan versenyek is, ahol kifejezetten egy kategóriára fókuszál a zsűri, és a legkreatívabb ízesítésű kézműves söröket keresik, vagy épp a legjobb cseh sör részesül az őt megillető elismerésben. A Czech Beer of the Year díj megszerzéséért kizárólag cseh sörök mérkőznek meg különféle kategóriákban.

A csehek természetesen sörversenyek terén is erősek

Csehország a sörök hazája, így nem meglepő, hogy olyan rangos sörversenyek kerülnek megrendezésre, mint az Arany Sörpecsét, melynek České Budějovice városa ad otthont és tavaly már 30. alkalommal került megrendezésre. A verseny során a vakkóstolást és értékelést egy sörfőző szakemberekből és független kóstolókból álló nemzetközi zsűri végzi.

A megmérettetésre a főzdék nem csak Csehországból érkeznek, hanem a világ minden tájáról, hogy megmutassák, az ő alkotásaik megérdemlik a sörbarátok figyelmét, csakúgy, mint a World Beer Idol nemzetközi sörverseny esetében is, melyet szintén Csehországban rendeznek.

Az Arany Sörpecsét elismerését már több, általunk forgalmazott sörnek is sikerült elnyernie, többek közt a Postřižinské italainak, de akadnak kínálatunkban olyan, többszörösen díjnyertes darabok is, mint a Žatec főzde sörei, melyeknek már több arany- és ezüstérmet sikerült elhozniuk a Táborban rendezett, rangos sörfesztiválról, 2005-ben pedig egyik lagerüket 41 sör közül a Cseh Köztársaság Sörének is megválasztották.

És ha már itt tartunk, érdemes megemlítenünk a Konrad 12 ° prémium világos sört, melynek a 2013-as World Beer Awards-on sikerült első helyezést elérnie a cseh világos sör kategóriában.

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező