A cseh sörök ízükről és minőségükről messze földön híresek. Egy jó sörözés egy korsó hamisítatlan cseh lager vagy kraft különlegesség társaságában már önmagában is élmény, amit néhány finom falat azonban képes még tökéletesebbé tenni.

De mik azok az ételek, melyek a legjobban illenek a minőségi cseh sörökhöz, és melyeket fogyasztják ezek közül a csehek legszívesebben?

Most a teljesség igénye nélkül mutatunk néhány olyan sörkorcsolyát, melyeket, ha cseh sörtúrára indulsz, okvetlenül ki kell próbálnod. De akad köztük olyan is, amit egy hangulatos sörözés mellé akár te magad is elkészíthetsz otthon!

Miért érdemes megkóstolnod a valódi cseh sörkorcsolyákat?

A “sörkorcsolya” szó hallatán hazánkban sokaknak a legegyszerűbb dolgok jutnak az eszébe. Egy csomag sósmogyoró vagy ropi, pogácsa, esetleg egy zsíros deszka, melyek tagadhatatlanul jól esnek néha, azonban valljuk be: nem túl változatosak.

Csehország azonban sörkultúrájának köszönhetően a sörkorcsolya intézményét is tökélyre fejlesztette, és olyan, nem mindennapi ízekkel találkozhatunk a palettán, melyekkel szinte egyetlen másik országban sem. Némelyik elsőre furcsának, sőt egészen extrémnek tűnhet, azonban egy dolog mindegyikben közös. Méghozzá az, hogy nagyon finomak.

Morbid és finom: az utopenec

Ha valaki megfordult már cseh sörözőben, nagy valószínűséggel találkozott az utopenec nevű sörkorcsolyával, melynek alapja nem más, mint az ecetes-hagymás-borsos-babérleveles lében pácolt cseh szafaládé, a špekáček.

Az utopenec magyarra fordítva meglehetősen bizarrul hangzik (annyit tesz: vízbefúlt), azonban a zord névadás különösen ízletes sörkorcsolyát takar. Morbid elnevezése azonban egyáltalán nem abból ered, amire sokan először gondolnának. A sörkorcsolya nem az ecetes lében úszó kolbászkákról, hanem egy legenda szerint a tragikus halált halt feltalálójáról kapta.

A történet úgy tartja, hogy a Šamánek, aki a fogadójában árult kolbászokat minőségjavítás céljából áztatta hagymás-ecetes lébe, egy napon a vízimalom kerekeinek javítása közben a folyóba esett és megfulladt. Akár igaz, akár mendemonda, az utopenec mára megkerülhetetlen gasztronómiai unikummá vált, mellyel szinte minden valamirevaló cseh sörözőben találkozhatunk.

Az utopenec nem túl távoli rokonai

A “vízbefúlt” kolbászkákhoz hasonló finomság a tlačenka is, mely nem más, mint hasonló páclében érlelt disznósajt. Sokak számára elsőre bizarrul hangzik, azonban az íze igazán különleges és kiválóan illik a hagyományos cseh sörök mellé. Ha pedig nem fogyasztunk húsételeket, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a nakládaný hermelín, a páclében készült, rakott sajtkülönlegesség ebben az esetben is ínyünkre lehet.

Ez a finomság a hermelin nevű cseh sajtból készül. Olajos, fokhagymás, fűszeres pácban érlelik, a végeredmény pedig egy fenségesen puha és ízletes sörkorcsolya, mely ízét és állagát tekintve is remekül kiegészíti a sör kesernyés zamatát.

Ha szeretnéd, akár otthon is kipróbálhatod, hiszen a neten sok receptet találni hozzá, azonban, ha igazán jó nakládaný hermelínt szeretnél enni, fontos, hogy figyelj arra, hogy a legjobb minőségű alapanyagokból készítsd!

Sörsajtok, pástétomok, egyéb ínyencségek

Természetesen akadnak olyan sörkorcsolyák is, melyeknek nem kell páclében ázniuk. Ilyenek például a jellegzetes cseh sörsajt, a pivní sýr, amit általában hagymával mustárral és fekete borssal tálalnak. A lágy, markáns ízű sajt olyan puha, hogy kenyérre lehet kenni, az igazi ínyencek pedig sokszor frissen csapolt sörhabot is kevernek hozzá.

A cseh sörözőkben rengeteg egyéb finomsággal találkozhatunk még, ilyenek többek közt a tepertőkrém, a szárnyas pástétom, vagy a kis csatos üvegben tálalt saját zsírjában eltett kacsa-, vagy csirkemáj. A különböző elő- és főételekről már nem is beszélve, melyek a jövőben talán egy külön bejegyzést is megérdemelnek majd.

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező