A hétvégi kikapcsolódásnak rengeteg módja létezik, azonban két dolgot egészen biztosan sokan szeretnek: legurítani egy korsó sört és ellazulni egy jó film mellett. És mi lehetne annál jobb, mintha ezt a kettőt egyesítjük?

Egy igazán jó sörözés mellé ugyanis olyan film dukál, melyben a szereplők sem vetnek meg egy korsó, aranyló lágert vagy egy jó üveg ale-t. Éppen ezért most mutatunk nektek néhányat a kedvenc filmjeink közül, melyekben, hogy korsó, pohár vagy pikoló, nem számít. Úgy folyik a sör, mintha nem lenne holnap!

Sörgyári capriccio (1980)

A sör és a cseh sörkultúra szerelmeseinek nyilván nem kell bemutatnunk Jiří Menzel 1980-as játékfilmjét, a Sörgyári capriccio-t, melyet a rendező Bohumil Hrabal azonos című regénye alapján készített.

A történet a húszas évek elején, egy álmos és vidám cseh kisvárosban játszódik, melynek középpontját, szívét és lelkét a sörfőzde jelenti. A városka egyik legfőbb látványossága pedig a sörgyári igazgató felesége, aki olyan élvezettel issza a sört, hogy az felér a legsikeresebb reklámkampánnyal

A sörfőzde mindennapjai azonban egyik napról a másikra bolydulnak fel, mikor a gondnok bátyja, Pepin bácsi látogatóba érkezik és történeteivel élettel tölti meg a hétköznapokat. A Sörgyári capriccio szórakoztató történet azokból az időkből, mikor a változás szele először érintette meg a tradíciók világát, és a modern, nagyvárosi élet lassan, de biztosan begyűrűzött a vidéki kis közösségek életébe.

Jiří Menzel filmjei közül persze többet is említhetnénk, például a szintén Hrabal regényéből készült Szigorúan ellenőrzött vonatokat, a Pacsirták cérnaszálont, vagy Az én kis falumat is, melyek mindegyike nosztalgikus szórakozást garantál azok számára, akik élnek-halnak a boldog békeidők hangulatáért. És természetesen azoknak is kötelező darabok, akik élnek-halnak a jó sörökért vagy legalább egy minimálisan is érdekli őket a csehországi sörkultúra.

A filmet, a Youtube-on meg lehet nézni!

Csáposok (2012)

A Csáposok, azaz a Grabbers egy 2012-es horror-komédia, mely meglehetősen vicces és érdekes szögből közelíti meg az idegen invázió kérdését. Adott ugyanis egy eldugott ír falucska, melyet gyilkos űrlények támadnak meg, azzal a céllal, hogy átvegyék világunk felett az uralmat. A rosszindulatú látogatók eleinte legyőzhetetlennek tűnnek, mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy minden elveszett, főhőseink rájönnek a megoldásra: az idegenek nem bírják a részegeket, éppen ezért az egyetlen módot a túlélésre a falu masszív sörkészleteinek felélése jelenti.

Ebből talán már sejthető, hogy a Csáposok sokkal inkább vicces, mintsem félelmetes, és kiváló döntés lehet egy olyan estére, mikor a barátokkal összeülünk néhány korsó, igazi cseh lágerre, és szeretnénk az időt valami igazán szórakoztató, humoros film megtekintésével elütni.

Azzal azonban véletlenül se próbálkozzunk, hogy minden alkalommal legurítsunk a torkunkon egy korsóval akkor, amikor a filmeben is így tesznek a szereplők, hiszen ilyen módon sikerülne nagyon hamar túllendülnük a kellemes, szalonspicces állapoton.

 

 

The World’s End (2013)

A Csáposokhoz hasonló a koncepció a 2013-as Világvége (The world’s end) című film esetében, azonban itt főhőseinknek a világvége egészen más formájával kell megküzdeniük.

A történet 1990 június 22-én egy angol kisvárosban kezdődik, ahol öt tini srác kocsmatúrával ünnepelni az iskola végét. A lista végén álló kocsmába – a Világ Végébe – azonban már nem sikerül eljutniuk. Húszegynéhány évvel később úgy döntenek, újra megpróbálják, azonban nem is sejtik, hogy ezen az estén nem csak néhány korsó sörrel, de sokkal nagyobb dolgokkal is meg kell majd küzdeniük.

A Simon Pegg és Nick Frost párost az angol humor kedvelőinek biztosan nem kell bemutatnunk, ezt a filmet azonban azoknak is érdemes látniuk, akik még nem ismerik a nevüket, viszont a jó söröket és az önfeledt szórakozást egyaránt szeretik.


 

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező