Vicces kedvű sörfogyasztóktól gyakran halljuk, hogy “az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé”. Az igazság azonban az, hogy az alkoholmentes sörök egyre népszerűbbek, és nem véletlenül.

Egy korsó alkoholmentes sör után ne csak nyugodtan ülhetsz volán mögé, de tökéletes sörélményt kínál és a legfrissebb kutatások szerint még egészséges is.

Ez rendben, de mi is van az üvegben valójában? Hogyan készül az alkoholmentes sör és hogyan érik el a főzdék, hogy az alkoholtartalmat leszámítva minden megtévesztésig olyan legyen, mintha kedvenc aranysárga, alkoholos italodat kortyolgatnád?

Hogyan készül az alkoholmentes sör?

Sokan gondolják úgy, hogy az alkoholmentes sör valamiféle mesterkélt dolog, azonban ez nem igaz. Ahogyan a hagyományos sörök, úgy az alkoholmentes változatok is malátából, komlóból, vízből és sörélesztőből készülnek. A roppantott malátát megszokott módon cefrézik, komlózzák és erjesztik is.

Ezt követően kerülnek képbe azok a speciális folyamatok, melyek segítenek az alkohol nélküli ital előállításában.

Az egyik bevett módszer az úgynevezett fordított ozmózis, melyet a legtöbb modern sörgyárban alkalmaznak. Itt az eljárás során elválasztják a sör egyes alkotórészeit, ezután pedig a vízből vákuum alatt lepárlásra kerül az alkohol. Végül az összetevőket –immáron alkoholmentesen– újra egyesítik.

Létezik egy másik folyamat is, ami lényegesen egyszerűbb. Ennek folyamán egyszerűen csak kiforralják a kész sörből az alkoholt, ami alapvetően nem nehéz feladat, hiszen 78 Celsius fok felett elpárolog. Ez sajnos azzal jár, hogy az alkohol mellett a legtöbb értékes összetevő is odaveszik, így ezt a megoldást napjainkban már nagyon ritkán alkalmazzák.

Elterjedt módszer azonban az, amikor az erjesztést a folyamat elején megszakítják, ami egy viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészülő végterméket eredményez. De létezik olyan megoldás eljárás is, amely során egy speciális élesztőt használnak, mely a cukornak kizárólag egy kis hányadát képes alkohollá alakítani, így a kész italnak csupán 0,4%-os lesz az alkoholtartalma.

Alapvetően mindegyik metódus alkalmas arra, hogy alkoholmentes sört készítsünk, leszámítva egyetlen bökkenőt: sajnos bárhogyan is távolítjuk el a sörből az alkoholt, az az ízre mindenképp hatással lesz.

Nem véletlen tehát, hogy csak egy hangyabokányit is, de az alkoholmentes sörök aromája eltér a megszokott alkoholos italok ízétől.

Valóban alkoholmentes az alkoholmentes sör?

Sokan úgy gondolják, hogy az alkoholmentes sörben egyáltalán nem található alkohol, ami azonban nem igaz. Az alkohol ugyanis az erjesztés mellékterméke, amit száz százalékban egyetlen folyamattal sem lehet kiszűrni.

A legmodernebb technológia sem teszi lehetővé azt, hogy az italnak ne legyen egy minimális alkoholtartalma, ez azonban az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,5 százalékot.

Elenyésző alkoholtartalma miatt azonban alkoholmentes sörből rövid idő alatt irreálisan nagy mennyiséget kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy bódultságot érezzünk, vagy a vezetés közben történő igazoltatás során jelezzen a szonda. Emiatt tehát egyáltalán nem kell aggódnunk.

Miért érdemes alkoholmentes sört fogyasztanunk?

Sokan úgy gondolják, hogy az alkoholmentes sört kizárólag azok számára találták ki, akik szeretnének egy buliból balesetmentesen hazavezetni. Az igazság azonban az, hogy ez az ital a nyári melegben sokkal jobb döntés lehet, mint egy üveg kóla vagy gyümölcsös üdítő.

Egyrészt azért, mert nem kell tartanunk a magas cukortartalomtól, másrészt pedig azért, mert az alkoholmentes sör tele van szervezetünk számára hasznos anyagokkal. Rengeteg vitamint tartalmaz, szénhidráttartalmának köszönhetően pedig instant energiaforrás, ami kifejezetten hasznos tulajdonság például az erőnléti sportolók számára.

De egy jó korsó alkoholmentes sör folyadékpótlás szempontjából is ideális döntés. Hiszen az alkoholtartalmú italokkal ellentétben nem vonja ki a vizet szervezetünkből. Épp ellenkezőleg: felfrissít, ápol és hidratál!

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező