A sörimádóknak már nyilván feltűnt, hogy egyre több főzde palettáján találkozhatunk gluténmentes kínálattal. De mi ennek az oka valójában? Csak egy újabb divathóbortról van szó vagy valóban szükség van a gluténmentes sörre? És ha igen, lehet-e olyan az íze, mint a hagyományos söröké?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket a gluténmentes sörökről tudnod érdemes.

Mit jelent az, hogy egy sör gluténmentes?

Nyilván sokakban merülhet fel elsőre, hogy mit is jelent pontosan az, hogy egy sör gluténmentes? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszolhassuk, először is tisztáznunk kell, hogy mi is az a glutén.

Nos, a glutén nem más, mint egy természetes fehérje, mely a búzában és más hasonló gabonafélékben is megtalálható. Minden olyan élelmiszerben is megtalálható tehát, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült.

Ilyen többek közt a búza és az árpa is, melyek alapvetően a legtöbb sörfajtában megtalálhatók.

Kinek van szüksége a gluténmentes sörre?

Sokakban merülhet fel elsőre a kérdés, hogy tulajdonképpen kinek van szüksége gluténmentes sörre. A válasz pedig rendkívül egyszerű. Azoknak, akiknek a szervezetében a gluténtartalmú élelmiszerek allergiás reakciót váltanak ki, azaz gluténérzékenyek.

A glutén-intoleranciával rendelkezők száma ugyanis, bármilyen meglepő lehet, de hazánkban sem csekély. Így szép számmal akadnak köztük olyanok is, akik szívesen ülnének le néhanapján egy korsó sör mellé, azonban bármennyire is szeretnék, egy hagyományos módon készült búzasört például nem guríthatnak le a torkukon.

A gluténérzékenységet persze sokan próbálják elbagatellizálni, ami javarészt annak köszönhető, hogy a gluténmentes diéta az elmúlt években egyfajta trenddé nőtte ki magát.

Ez azonban egy cseppet sem változtat azon, hogy a glutén-intolerancia egy komoly betegség, és azoknak, akik ebben szenvednek, élethosszig tartó diéta betartása mellett kell élniük!

Hogyan lehet egy sör gluténmentes?

A gluténmentes sör elkészítésének két módja létezik. Az egyik az, hogy az italt eleve gluténmentes gabonafélékből főzik. Olyanokból, mint a rizs, a köles, a hajdina vagy a kukorica, melyek az árpa és a maláta helyettesítésére szolgálnak. Ennek a folyamatnak az eredménye azonban egyértelműen az, hogy a gluténmentes sör íze különbözik a hagyományostól.

Bizonyos esetekben ezt a különbséget adalékanyagok hozzáadásával próbálják orvosolni, azonban létezik egy másik módszer is, melynek köszönhetően a jól megszokott ízélménynek nem kell csorbát szenvednie.

Ez nem más, mint hogy a hagyományos módon készült sörből egy, a főzési folyamat során alkalmazott eljárás segítségével kivonják a glutént. Az ilyen módon készült söröket abban az esetben nevezhetjük gluténmentesnek, ha a gluténtartalmuk eléri a szabályok szerint meghatározott minimumot.

A folyamat előnye, hogy ezzel a módszerrel akár gluténmentes búzasör is előállítható, így azok is bátran fogyaszthatják kedvenc italukat, akik ételallergiától szenvednek.

Fontos azonban, hogy a végeredményt minden esetben laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni, hiszen azok számára, akik nem fogyaszthatnak gluténtartalmú élelmiszereket, a tévedés ugyanis komoly allergiás reakciók kiváltásához vezethet. Nem véletlen, hogy a gluténmentes söröket többnyire olyan sörgyárakban főzik, melyeket más célokra nem használnak.

Ha szeretnéd te is megtapasztalni azt, milyen egy igazán jó gluténmentes sör, kínálatunkban a gluténmentes cseh világos, illetve barna sört is tesztelheted!

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező