Itt a tavasz, a jó idő már az ajtón kopogtat, hamarosan pedig a nyári hőség is megostromol minket. A meleg napokon pedig mi is olthatná jobban a szomjat, mint egy korsó jó, hideg sör?

De tudtad, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen hőmérsékleten iszod a kedvenc italod? Az igazán jó sört ugyanis szinte bűn jéghidegen fogyasztani!

Most megmutatjuk neked azt, a különböző sörfajták esetében mit is jelent az ideális fogyasztási hőmérséklet, és milyen hidegen kortyold el az italod, hogy a sörélmény mindig tökéletes legyen!

A túlzottan hideg sör hátránya

A meleg sör alapvetően olyan dolog, amit senki sem szeret. Ez teljesen érthető, és nem is arra szeretnénk célozni, hogy mostantól szobahőmérsékleten kell inni a kedvenc lagered vagy IPA-d. Azonban az sem jó megoldás, ha jéghidegen töltöd a pohárba az italod. És hogy miért nem?

A túlzott alacsony hőmérsékleten való fogyasztás, csakúgy, mint a legtöbb szeszes ital esetében, meggátolja az ízek, az aromák kibontakozását.

Ez azt jelenti, hogy habár söröd frissítően hideg lesz a nyári forróságban, ellenben nem fogod érezni annak valódi ízét. Helyette egy jellegtelen, száraz, erősen szénsavas és ízetlennek tűnő italt fogsz kortyolgatni.

A túlzott hűtés tehát elrejti előled a sör valódi értékeit, és legyen bármilyen jó minőségű is az ital, nem fogod megtapasztalni azt az élményt, amit az ideális hőmérsékleten történő fogyasztás képes nyújtani.

És hogy miért? A válasz, hogy a hideg hőmérséklet lassítja az aromás vegyületek párolgását. Ha ezek a vegyületek nem szabadulnak fel a sörből, az képes akár drámai módon megváltoztatni az ital ízét és aromáját.

De természetesen a túlzottan meleg sör sem ideális, hiszen ebben az esetben hiába kerülnek jobban előtérbe az aromák, azonban csökken a szénsavasság és a komló keserűségének érzete, ami szintén egy lapos, semleges ízvilágú italt eredményez.

Rendben, de akkor milyen hőmérsékleten igyam a söröm?

Sajnos a válasz nem annyira egyszerű, hogy egy pillanat alatt rávághatnánk egy tényleges hőfokot vagy tartományt, hiszen az ideális hőfok sörtípusonként, időnként pedig sörönként is változó lehet.

Alapvetően elmondható azonban, hogy szinte kivétel nélkül, az összes sört 3 és 13 Celsius fok közötti hőmérsékleten érdemes fogyasztani. A tálalási hőmérséklet persze néhány fokkal alacsonyabb a fogyasztási hőmérsékletnél, ami nem véletlen, hiszen a sör a pohártól és a levegő hőmérsékletétől is gyorsan melegszik néhány fokot.

Leghidegebben a lager típusú söröket érdemes fogyasztani, míg a felsőerjesztésű fajtákat valamivel melegebben szolgáljuk fel. Ez alapvetően elmondható az erősebb sörök esetében is, melyeket érdemes pár fokkal melegebben fogyasztani az alacsonyabb alkoholtartalmú fajtáknál. Ennek tükrében pedig talán már nem meglepő, hogy a barnasör is finomabb melegebben, mint a világos sörök.

Melyik fajta milyen hűtést igényel?

Ha nyáron mindenképp hidegebb söröket szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes a világos lagerek közül választanunk. Ezeket általában 6-9 Celsius fok között ideális fogyasztani. Az ale-ek esetében ez a hőfok nagyjából 9-13 Celsius, míg egy könnyebb IPA vagy a sötét lager esetében 8-10 fokon érezhetők leginkább a sör ízei és aromái.

Az erősebb söröket pedig, mint ahogy ezt már fentebb is említettük, érdemes melegebben fogyasztani. Egy porter, egy stout vagy egy double IPA 10-13 Celsius környékén a legfinomabb, míg a legerősebb sörök esetében 15-16 fok is lehet az ideális fogyasztási hőmérséklet.

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező