A sör a világ egyik legtöbbet fogyasztott alkoholos itala. Nem véletlenül, hiszen sokan az íze, sokan a hatása miatt imádják. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy napi pár pohár sör egészséges is lehet.

Rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne, így a mértékkel fogyasztott aranysárga nedű nyugtató hatású, erősíti a szívet, a csontokat, és megannyi betegségmegelőző hatással bír.

Most mutatunk néhány okot, ami miatt neked is érdemes lehet napi 1-2 pohárral legurítanod kedvenc sörödből!

Természetes nyugtató

Nem meglepő, hogy az alkoholos italok többségéhez hasonlóan a sör is kiválóan alkalmas a hétköznapi stressz csökkentésére. Azt azonban már talán kevesebben tudják, hogy miért épp a sör az az ital, mellyel esténként a legtöbben szeretnek hátra dőlni a karosszékben és ellazulni.

Bizonyított tény, hogy a sör nyugtató és álmosító hatással rendelkezik, ami nem másnak, mint összetételének tulajdonítható. Gyártásához alapvetően négy alapanyagra, malátára, komlóra, élesztőre és vízre van szükség. A stresszoldó, álmosító hatásért ezek közül egyértelműen a komló a felelős.

Nem véletlenül, hiszen a komló egy, a kenderfélék családjába tartozó növény, melynek humulon és lupulon nevű keserűanyagai nyugtató, szorongásoldó, altató hatással bírnak a szervezetre. A komlót éppen ezért nem csak a sör, de nyugtató hatású teakeverékek és természetes stresszoldó készítmények alapanyagaként is gyakran alkalmazzák.

Jó hatással van a szívre

Elsőre talán meglepő lehet, de azon férfiak körében, akik mérsékelten, ámde rendszeresen fogyasztanak sört, akár 30-35%-kal alacsonyabb lehet a szívinfarktus előfordulásának esélye, mint azoknál, akik tartózkodnak az italtól.

Ennek a legfőbb oka valószínűsíthetően az, hogy a kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása egészséges májműködés mellett képes a vér LDL-koleszterin-szintjének csökkentésére, emellett pedig erős B6-vitamin forrás is egyben.

A mértékletes sörfogyasztás tehát hatékonyan semlegesíti a keringési megbetegedések egyik kockázati tényezőjét, emellett pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami rengeteg egyéb, súlyos betegség kialakulását gátolhatja.

Az erős csontok barátja

A sör magas szilícium-tartalmának köszönhetően csontjaink egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Napi 1 pohár bizonyítottan hozzájárul a csontok sűrűségének növeléséhez, ezáltal pedig nem csak a csonttörések veszélye, de a csontritkulás kialakulásának esélye is csökken, vagy lassulhat annak folyamata.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy a magasabb hőmérséklet, mely a sötétebb sörök készítéséhez szükséges, megsemmisítheti az italban található szilícium bizonyos részét, így, ha rendszeres sörfogyasztásunk célja csontjaink védelme, érdemes inkább világos söröket, például napi egy pohár finom, cseh lágert fogyasztanunk.

Okosabbak leszünk tőle

Rengeteg egyéb, pozitív hatása mellett a sör az agyműködésre is jó hatással van. Egy vizsgálat szerint azoknál a 65 év felettieknél, akik egy héten keresztül minimális mennyiségű sört fogyasztottak, alacsonyabb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem vagy fogyasztottak alkoholt, vagy épp ellenkezőleg: sokkal többet ittak.

Ebből is jól látható tehát, hogy a kulcs nem más, mint a mértékletesség. A sör ugyanis más alkoholos italokhoz hasonlóan kis mértékben fogyasztva orvosság is lehet, a mértéktelen fogyasztása azonban már

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező