Az emberi természet alapvető tulajdonsága a versengés. Mióta világ a világ, szeretjük felülmúlni a másikat abban, amiben igazán jók vagyunk, és különleges rekordokkal beírni a nevünk a történelemkönyvekbe.

Nincs ez másképp a sörfogyasztás és sörfőzés esetében sem. A világon rengeteg furcsa, érdekes és lenyűgöző sörös rekordkísérlettel találkozhatunk, a legerősebb sörtől kezdve az egy perc alatt legtöbb korsót legurító sörfogyasztókig.

Éppen ezért most összegyűjtöttünk néhány extrém példát a sörfogyasztók világának leg-leg-legjeiből.

Csehország a sörrekordokban is élen jár

A legkülönbözőbb sörrekordokért természetesen nem kell messzire utaznunk. Csehország, a sörkultúra fellegvára rengeteg kimagasló eredménnyel büszkélkedhet, többek közt az egy főre jutó sörfogyasztás rekordjával, melyben már évtizedek óta világelsőnek számít.

Sokan próbálták már letaszítani a trónról, azonban ez a koronavírusnak sem sikerült, még annak ellenére sem, hogy a járványhelyzet hatására némileg a sörtermelés és a sörfogyasztás is visszaesett. De a csehek sörök terén felállított rekordjai néha egészen bizarrak is lehetnek.

Ezt kiválóan bizonyítja az 52 éves Zdeněk Pácha, akinek neve talán az elmúlt évek egyik talán legfurcsább sörös rekordjához köthető. Zdeněket sokan csak úgy ismerik, mint a „Beszkidi Sherpa”, hiszen évek óta a teherhordó versenyek rendszeres, lelkes résztvevője. Tavaly úgy döntött, hogy fogja magát, és egy 256 kilogramm súlyú sörszállítmánnyal egyszerűen felsétál egy több mint 20 százalékos emelkedővel rendelkező hegyre.

A férfinak az utat három óra alatt sikerült megtennie, az akciónak köszönhetően pedig megdöntötte a legendás tátrai teherhordó, Ladislav Kulanga rekordját. Áldásos munkájának köszönhetően aznap egészen biztos, hogy a Magas-Tátrában nem maradt szomjan senki.

És ha már a furcsa rekordoknál tartunk, érdemes megemlítenünk Dalibor Dedek nevét is, akinek szuperképessége, hogy egy rekesznyi sört 44,55 másodperc alatt tud kinyitni, kizárólag fogai használatával. Abba bele sem merünk gondolni, hogy egy szegény fogorvos mit élhet át akkor, amikor ezt élőben végig kell néznie.

Sörök, melyek után nem biztos, hogy még jattolnál is

Gyakran előfordul, hogy a különleges kraft sörök alapanyagaiknak vagy előállítási módszereiknek köszönhetően jóval drágábbak egy átlagos üveg lágernél, melyet párszáz forintért leemelünk a boltok polcairól. A kétszeres és háromszoros ár azonban még szinte semmi azokhoz a méregdrága italokhoz képest, melyeket, ha szeretnénk megkóstolni, igencsak mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Ilyen például a kaliforniai Lost Abbey főzde Cable Car Kriek névre hallgató söre, melyből összesen 60 üveggel készült. Egy üveghez eleinte 50 dollárért lehetett hozzájutni, ami már önmagában sem olcsó, azonban az árak igen hamar megugrottak. Olyannyira, hogy 2014-ben egy árverésen egyetlen üveg Cable Car Kriek nem kevesebb mint 923 dollárért kelt el.

De hasonló a helyzet az ausztrál Nail Brewing-tól származó sör, az Antarctic Nail esetében is, melyet az Antarktiszról származó vízből főzték, ami valószínűleg a legtisztább és legősibb víz a világon. A sör jótékonysági céllal, az antarktiszi bálnák megmentéséért született, az első üveg pedig nem kevesebb mint 800 dollárért kelt el egy 2010-es aukción.

A sör, amiből nemcsak egy korsó, de egy pohár is sok lehet

A legtöbben azért szeretünk sörözni, mert egy hangulatos este során 2-3 korsó simán lecsúszhat anélkül, hogy az eredmény a másnap reggeli fejfájás és egésznapos macskajaj lenne. Sokan vágynak azonban az átlagos, 4-6 százalékos alkoholtartalomnál többre és részesítik előnyben az olyan, erősebb, testesebb söröket, mint egy izmos, 11,4%-os barna ale-t.

De akadnak olyanok is, akiknek látszólag semmi sem elég. Például a skót Brewmeister főzde főzőmesterei, akik megalkották a Snake Venom (azaz Kígyóméreg) nevű sörüket, ami nem kevesebb mint 67,5%-os. Itt csak halkan jegyeznénk meg, hogy ha valamit, hát akkor ezt egészen biztos érdemes mértékkel fogyasztani, már csak annak tükrében is, hogy a hazánkban bolti forgalomban kapható pálinkák többsége is csak 40-50%-os alkoholtartalommal bír.

A Snake Venom esetében tehát egészen új értelmet nyer a „csak leugrok egy korsó sörre” frázis, hiszen egy ilyen erősségű italból fél liter már komoly dimenzióugrást is előidézhet. Éppen ezért mi úgy döntöttünk, a laza nyári estéken maradunk inkább a jól bevált cseh világos söröknél.

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező