Ha sörfőzésről és sörkultúráról beszélünk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Csehország a világ közepe. Az egyik legnevesebb sör-nagyhatalom, melynek nevét messze földön ismerik, különböző fajta, habzó, aranyló italainak pedig a világ túlsó feléről is csodájára járnak.

Hogy a belpiacos cseh sörök miért annyira jók, amennyire, egy korábbi cikkünkben már bemutattuk. Azonban arra még nem tértünk ki, hogyan is lett Csehország az a hely, ahová életében legalább egyszer minden sörimádó szeretne egyszer eljutni.

Cikkünk első részében röviden a cseh sörök és a csehországi sörkultúra történelmét foglaltuk össze, a kezdetektől a Pilzeni Polgári Sörfőzde megalakulásáig.

A homályos kezdetek

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a csehek már az idők kezdete óta űzik a sörfőzés művészetét, mint az a 993-ban keletkezett okirat, mely megtiltja a břevnovi kolostorban élő bencés szerzetesek számára a sörfőzést. Ez azt jelenti, hogy ennél a dátumnál már jóval korábban is készülhetett sör Csehországban, azt azonban, hogy az első korsó habzó ital mikor gurult le valaki torkán, nem tudjuk pontosan.

Azt azonban igen, hogy ez a tiltás egészen a XIII. század közepéig tartott, végül pedig IV. Ince pápa oldotta fel I. Vencel király kérésére, aki már ekkor az „istenfélő és sörszerető” cseh alattvalók érdekeire hivatkozott.

A komló termesztésével kapcsolatos, első írásos dokumentum születése a břevnovi tiltáshoz képest némileg későbbre, egész pontosan 1073-ra tehető, bölcsője pedig az opatovicei kolostor. A prágai sörkészítés első bizonyítéka pedig 1088-ra datálható. Ezután a dátum után a sörgyártás és terjesztés gyakorlatilag országszerte a szerzetesek egyik legfőbb tevékenységévé vált, a sörfőzés útját pedig uralkodói adománylevelek formájában követheti nyomon a történelem.

Bizonyos írásos emlékek szerint az első, nem kolostori sörfőzde az 1118-ban, Cerhenicében alapított uradalmi sörgyár volt, ami nem csak Csehországon, de egész Európán belül nagy áttörésnek számított.

Ahonnan nincs megállás

A feljegyzések szerint az uralkodói adományleveleknek köszönhetően az egész ország területén hamar megindult a sörfőzés iránti kereslet. A legrégebbi városi sörgyárakat a XIII. és XIV. században alapították olyan településeken, mint Teplá, Hodonín, Plzeň, Budějovice. A XVI. századra csak Domažlice nem kevesebb, mint öt sörgyárat tartottak nyilván.

Ez nem véletlen, hiszen ezekben az időkben a sört nem csak hétköznapi fogyasztásra, de még gyógyászati célokra is főztek. Erre kiváló bizonyíték az 1580-ban megjelent Orvosi Kézikönyv, melyben részletes értekezéseket olvashatunk a sör gyógyító hatásairól.

De a helyi cseh főzdék virágzásához hozzájárult az úgynevezett 1 mérföldes szabály is, mely magába foglalta azt, hogy egy adott főzde tíz kilométeres körzetében tilos volt idegen eredetű sörök mérése. Ez, valamint a bajor uralkodó által hozott Sörtisztasági törvény (melynek lényege, hogy a főzéshez csak árpa, víz és komló használható a főzéshez) is kiválóan mutatja, hogy a sörfőző céhek már akkoriban is nagyon aktív érdekvédelmi és szakmai tevékenységet folytattak.

Magát a szakmát 1818-ban a prágai ipariskolákban is elkezdték önálló tárgyként oktatni, 1873-ra pedig megszületett a cseh sörfőzők önálló, szakmai folyóirata is.

1842-ben pedig valami olyasmi történt, mely azóta is hatalmas hatással van Európa (és gyakorlatilag a világ) sörkultúrájára: megszületett a Pilzeni Polgári Sörfőzde, valamint annak terméke, az első Plzeňský Prazdroj.

A sörök világszerte megbecsült tudósai

Talán kevésbé ismert tény, de a világ első sörgyártásról szóló szakkönyvének a neve szintén Csehországhoz köthető. Az 1585-ben megjelent kötetet a XVIII. és XIX. század fordulóján rengeteg hasonló volumenű munka követte. De a csehekhez, egész pontosan Karel Napoleon Balling nevéhez fűződik például a mai napig használt Balling-fok-mérő műszer bevezetése is.

Joggal mondhatjuk tehát, hogy a cseh népet népét nem csupán, mint a sörök lelkes fogyasztóit tartja számon a történelem, hanem mint legkomolyabb tudósait is.

Történetünket a következő bejegyzésben folytatjuk, ahol az 1800-as évek végétől egészen napjainkig ismerkedhettek meg a cseh sörök és sörfőzdék történetével.

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező