Ha Csehország, akkor sör! A legtöbb turistának ez az, ami először eszébe jut például Prága neve hallatán, és valljuk be, nem véletlenül. Ahogyan ugyanis Oroszország a vodkáról vagy Írország a whiskyről, úgy Csehország a söreiről híres messze földön.

De mi is ennek a hatalmas sikernek az oka, és miért van az, hogy a külföldön is kapható cseh márkák csak a valódi cseh sörök illúzióját képesek nyújtani belpiacra szánt, hazai sörökhöz képest? Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána!

Mit jelent az, hogy belpiacos sör?

A belpiacos sörök olyan italok, melyet nem tömeges exportra készülnek. A célközönség az adott ország belső piaca, éppen ezért ezek az italok általában kisebb mennyiségben készülnek, mint a széles, külföldi értékesítésre főzött társaik.

Az esetek többségében éppen ezért más körülmények közt, sokszor kisüzemekben, tapaszalt főzőmesterek által, a legjobb minőségű alapanyagokból főzik őket.

Ebből kifolyólag sokkal karakteresebbek, mint az exportra szánt sörök, és jobban tükrözik egy adott ország ízlését és sörkultúráját, mint a tömeggyártott, nagyüzemi alternatívák.

Miért csak cseh sörgyárban állítható elő eredeti cseh sör?

A cseh sörök híre már sok helyre elért a világban. Sok külföldinek Prága neve hallatán rögtön a sörkultúra és a cseh sörkülönlegességek ugranak be, és valljuk be, nem véletlenül. A cseh sörök megszolgálták hírnevüket, ami főként egyedi aromájuknak és utánozhatatlan mivoltuknak köszönhető.

De miért van az, hogy egy a licensz alapján gyártott, külföldi piacra nagy tételben gyártott cseh márkák minősége meg sem közelíti az igazi, belpiacos cseh sörökét? Nos, a válasz egyszerű.

A cseh sörök egyedisége nem csak a különleges gyártási folyamatokban, illetve a sörfőzdék által alkalmazott technológiákban, de leginkább a felhasznált nyersanyagokban is rejlik.

A cseh sörgyárak ragaszkodnak a több száz éve szelektíven tenyésztett malátához és komlóhoz, az egyedülálló sörélesztőhöz, valamint a selymes, cseh víz használatához. Utóbbi különösen fontos a folyamat során, a legtöbb kis főzde pedig a környékbeli források vizét használja, míg a nagy gyárak több száz méter mélyre fúrt artézi kutakból nyeri a főzéshez szükséges, tökéletesen lágy és tiszta vizet.

Ezeknek az alapvető követelményeknek a betartására pedig még a multinacionális cégek is szigorúan odafigyelnek. Csak nagyon ritkán engedik meg maguknak azt, hogy a költséghatékonyság jegyében a recepteket egyszerűsítsék, lebutítsák, és bizonyos alapanyagokat olcsóbb alternatívákkal helyettesítsenek, és ez általában a kifejezetten külföldi piacra szánt sörök esetében történik.

A multinacionális piacra történő kilépés során ugyanis szükség van erre, hiszen a magas minőségű alapanyagok magasabb árat jelentenek az export során, ami jelentős piacvesztést jelenthet.

Az évszázados hagyományok ma is élnek

Érdemes azt is tudni, hogy Csehországban rengeteg sörfőzde működik. A multinacionális cégek mellett nagyjából negyven közepes méretű sörgyárat és négyszáz kisüzemi főzdét tartanak számon, ami azt jelenti, hogy a kínálat meglehetősen széleskörű, a felhozatalban pedig bárki megtalálhatja saját, kedvenc italát.

Csehországban a sörfőzésnek ugyanis sok évszázadra visszanyúló hagyománya van. Egy 856-ból származó dokumentum például azt igazolja, hogy Žatec környékén már ekkoriban is foglalkoztak komlótermesztéssel, a levéltári adatok szerint pedig az első dokumentum születése, melyben szót ejtenek a sörfőzésről, a XII. századra tehető.

Az első sörfőzdék kolostorokban üzemeltek, majd a sörfőzés évszázadokon keresztül királyi monopóliumnak számított, az uralkodók pedig a városok számára adománylevelekben biztosították a sörfőzési jogot.

A nagy fellendülés az 1200-as évek második felében indult meg. Broumovban 1256-ra már két főzde is működött, České Budějovice pedig alapításával egy időbe, 1265-ben nyerte el sörfőzési jogát.

A cseh sörfőzési hagyományok pedig az azóta eltelt, hosszú évszázadok ellenére is tovább élnek.  Jelenleg 500-nál is több kisüzemi és kézműves sörfőzde működik Csehország területén, a sör szerelmesei pedig több mint kétezer fajta italba kóstolhatnak bele egy csehországi kiruccanás során.

Persze a kiváló minőségű cseh sörökért nem feltétlenül kell átutazni a határokat, hiszen kínálatunkban a legjobb cseh főzdék legfinomabb italai közül válogathatsz!

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező