A sör a mindennapok legnépszerűbb alkoholtartalmú itala. A köztudatban ennek ellenére mégis rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban. Mindnyájan hallottunk már rémtörténeteket például a rendszeres sörfogyasztástó lassan, de biztosan növekvő sörhasról, mellyel megannyi háziasszony próbálta már eltántorítani férjét a kedvenc italától.

De mennyi valóságalapja van annak, hogy ha nem vigyázunk, heti néhány korsó, jó sörtől akár súlyproblémáink is lehetnek? Valóban hizlal a sörfogyasztás? Ebben a cikkben az ezzel kapcsolatos tévhitek igyekszünk eloszlatni.

A sőrhas és a sör: valóban olyan erős a kapcsolat, mint gondolnánk?

A sörhas olyan kifejezés, mellyel rengeteg ország nyelvében találkozhatunk. Nem véletlen tehát, hogy a rendszeres sörfogyasztást sokan társítják azonnal az elhízással. Ami pedig a legtöbb kutatás szerint nem több, mint alapvető tévhit, vagy legalábbis csak félig-meddig igaz. Hogy mégis hogyan lehetséges ez?

A sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, éppen ezért mértékkel történő fogyasztása a vörösborhoz hasonlóan egészéges lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy liternyi, nagyjából 5 százalékos sör összesen 450 kilokalóriát tartalmaz. Ez nagyjából másfél deci vörösbornak, illetve 4-5 deci gyümölcslének felel meg.

Egy pohár sör kalóriatartalma tehát alapvetően alacsonyabb, mint egy pohár, boltban kapható, százszázalékos gyümölcsléé, ami azt jelenti, hogy önmagában nem hizlal jobban, mint bármilyen más ital. A közhiedelemmel ellentétben tehát a hasi hízásban sem játszik számottevő szerepet a sörfogyasztás.

A nemkívánt úszógumik kialakulása sokkal inkább életmódunktól, étkezési szokásainktól és a hízásra való hajlamunktól függ, mintsem attól, hogy rendszeresen fogyasztunk-e “folyékony kenyeret” vagy sem.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás jó hatással lenne a karcsúságra és ne játszhatna szerepet a plusz kilók lerakódásában, azonban a megfelelő életvitel mellett egy pohár sör nem kevésbé felelős a sörhas kialakulásáért, mint egy pohár, cukortartalmú üdítőital.

Érdemes vigyázni a sörkorcsolyával

Habár tisztáztuk azt, hogy a sörfogyasztás nem játszik közvetlen szerepet az elhízásban, akad azonban valami, amivel érdemes vigyáznunk, ha szeretnénk elkerülni a súlyfelesleget. Ez pedig nem más, mint a sörben lévő alkohol.

Az alkohol ugyanis alapvetően étvágygerjesztő hatással rendelkezik, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a rendszeres sörözés hatására kikerekedjünk, kevésbé fitté váljunk.

A sör önmagában pedig nem okoz teltségérzetet, így egy jó sörözés közben vagy után szívesen fogyasztunk ételt, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy szinte észrevétlenül felugorjon ránk pár felesleges kiló.

A sörkorcsolyával tehát érdemes vigyázni, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis sokkal nagyobb szerepet játszik a sörhas kialakulásában, mint ha torkunkon néhanapján legurítanánk egy jó lagert vagy egy aranylóan sárga, már színét tekintve is frissítő hatsású búzasört.

A sörhastól érdemes minél hamarabb megszabadulni

Ha szeretnénk megóvni egészségünket, érdemes a has körül lerakódó súlyfeleslegtől minél hamarabb megszabadulni. Bizonyos kutatások szerint ugyanis ez a fajta elhízás a túlsúly egyik legveszélyesebb formája.

Egyre több bizonyíték szól amellett ugyanis, hogy a hasi zsírlerakódás különösen veszélyes a szívbetegségek, az agyvérzés és egyéb korai halálokok kialakulás szempontjából.

Figyeljünk tehát arra, hogy milyen minőségű ételt és főként milyen mennyiségben fogyasztunk a sörözés mellé, és lehetőségeinkhez mérten két jó pofa sör között próbáljunk meg minél aktívabb, egészséges életet élni. Így biztosak lehetünk abban, hogy kedvenc italunkból heti néhány korsó mellett sem lehet probléma!

Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozás

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb sörös újdonságokról!

* Kötelező mező